Nederlanders in nood door medische kosten op vakantie

Nederlanders in nood door medische kosten op vakantie:
 ‘Beenbreuk in Spanje kost zo’n 30.000 euro’
Nederlanders verzekeren zich op vakantie onvoldoende voor ziektekosten. Dat wordt deze zomer pijnlijk duidelijk: Elke dag krijgen hulporganisaties belletjes van mensen die in het buitenland in de problemen komen door hoge medische kosten.
 
Kreeg Eurocross vorig jaar een paar keer per week zo’n melding, dit jaar is dat dagelijkse kost. ,,Steeds meer mensen kiezen voor alleen een basisverzekering”, ziet Bas van Haaren van SOS International. De hulporganisatie in het buitenland voor verschillende zorg- en reisverzekeraars.
 
Er schuilt een groot gevaar in onderverzekerd zijn. Wie medische spoedhulp nodig heeft, kan ineens duizenden euro’s extra moeten betalen. Soms zelfs wel tienduizenden. ,,Heb je een onvoldoende dekkende verzekering, dan krijg je alleen het Nederlands tarief terug. Dat is in veel buitenlandse landen bij lange na niet voldoende.”
Een beenbreuk behandelen in een privé-kliniek in Spanje kost 30.000 euro. In Nederland ‘slechts’ 3000 euro. Een acute blindedarmontsteking? Dat kost in Spanje 20.000 euro. In Nederland 5000 euro. Van Haaren: ,,Van elke tien meldingen die we ontvangen, zijn er zeker één of twee personen alleen basisverzekerd. We krijgen nu elke dag berichten van mensen die niet voldoende verzekerd zijn.” Ten opzichte van vorig jaar ziet Van Haaren 12 procent meer meldingen van mensen die alleen een basisverzekering hebben.
Ook bij hulporganisatie Eurocross staat de telefoon in het hoogseizoen roodgloeiend. ,,Vorig jaar in het hoogseizoen kwam het meerdere keren per week voor dat iemand onvoldoende verzekerd was. Nu komt er elke dag wel een melding”, vertelt Angela Looyé, woordvoerder bij de organisatie.
 
Beknibbelen
Om de hoge medische kosten vergoed te kunnen krijgen, is dus een aanvullende reis- of zorgverzekering nodig. Consumentenorganisaties als Independer en Zorgwijzer zien dat mensen beknibbelen op de verzekeringen. ,,In 2022 liet 40 procent van de mensen geneeskundige kosten meeverzekeren met hun reisverzekering. Nu in 2024 is dit gezakt naar 36 procent”, zegt Bas Knopperts van Independer.
Volgens Knopperts was de aanvullende verzekering op deze manier nooit eerder onderwerp van gesprek. ,,We haalden het weleens aan om het belang aan te geven. Maar deze daling van het aantal verzekerden zag je nooit.”
Bij zorgverzekeringen is een vergelijkbaar beeld te zien. Koen Kuijper van Zorgwijzer: ,,In 2006 had 93 procent van de verzekerden nog een aanvullende verzekering. In 2024 is dat nog maar 81,5 procent. Mensen kiezen via onze site minder vaak voor een aanvullende buitenlanddekking”, vervolgt hij. ,,Vermoedelijk door de stijging van de zorgpremies.”
Hij verduidelijkt: ,,In twee jaar tijd is de basisverzekering maar liefst 19 euro per maand duurder geworden. Voor een gezin van twee volwassenen en kinderen is dat een aanzienlijke verhoging van de maandelijkse lasten. Daarom zien we dat mensen naar manieren zoeken om op de kosten te besparen, bijvoorbeeld door zich minder uitgebreid aanvullend te verzekeren.”
Financiële zorgen
Er zijn legio voorbeelden waarin mensen plots duizenden euro’s extra moeten ophoesten. Van Haaren: ,,We horen ook wel dat mensen het zelf bij elkaar moeten schrapen met de hele familie. De meeste mensen hebben een paar duizend euro paraat. Maar tienduizenden…”
De extra kosten kunnen behoorlijk wat financiële zorgen met zich meebrengen. ,,Want wat doe je als je het geld niet hebt? En familie onvoldoende kan bijspringen? Soms starten mensen dan met een crowdfunding”, aldus Looyé.
 
Het kan gruwelijk misgaan. Zoals bij het verhaal van Denise waar deze site vorig jaar over schreef. Zij kwam na een detox, een soort reiniging van haar lijf, op de intensive care in Mexico terecht. Zonder de juiste verzekering. En dus startte ze een crowdfunding, want de rekening werd voor haar al gauw onbetaalbaar. Op de pagina van Gofundme staat dat er, een jaar later, bijna 134.000 euro is opgehaald. Niet voldoende. Het doelbedrag was namelijk 185.000 euro.
Looyé vertelt over een ernstig ongeval deze zomer. ,,In Frankrijk. De patiënt moest na de behandeling per ambulance worden overgebracht naar Nederland, maar had alleen een basisverzekering.” Het ritje van zo’n 2500 euro kon de patiënt niet direct betalen. ,,De ouders moesten toen bijspringen. Zo’n zelfde situatie zou op Bali rond de 30.000 euro hebben gekost.”
Het houdt de organisaties veel bezig. Waarom daalt het aantal mensen met aanvullende verzekering? Knopperts stelt dat het onwetendheid is. Of een vorm van bezuinigen. ,,Nederlanders zijn over het algemeen een oververzekerd volk. Maar mensen kunnen het idee hebben dat de zorg in het buitenland echt niet duurder gaat zijn dan in Nederland en basis dus voldoende is. Of ze hebben het idee: ‘Hoe groot is nou de kans dat er iets gebeurt?’.”
 
Cookie instellingen